Date: 14 February 2025
Time: 19:00-21:00
Location: Varia (Gouwstraat 3)
USHERING IN SOME ALTERNATE EGOS - een performatieve scriptlezing door Antye Guenther en Philippine Hoegen
Wat begon als een verlokking in de vorm van het samen schrijven van een script, ontwikkelde zich tot een gezamenlijke verkenning van onze liefdes, angsten en verlangens met betrekking tot werk en onderzoek. Deze verstrengeling van ons en onze levens nodigde een aantal andere zelven, of alter ego's, uit om zich speels en uitdagend in onze artistieke (onderzoeks)praktijken te mengen. In deze performatieve lezing willen we de scènes die we hebben bedacht en de strategieën die we onderweg zijn tegengekomen met jullie delen en jullie betrekken in een proces van het verleiden en belichamen van deze begeerde anderen.
Philippine Hoegen werkt als kunstenaar in België en Nederland voornamelijk met performance als artistiek medium en als onderzoeksstrategie. Hoegen is momenteel onderzoeker en PD-kandidaat bij het lectoraat Expanding Artistic Practices, HKU Hogeschool voor de Kunsten Utrecht, met het project Performing Working, waarin ze werk bekijkt door de lens van performance en performance door de lens van werk. Ze stelt de vragen wie we zijn als we werken, en wie als we dat niet doen of kunnen. Ze problematiseert de prioritering van betaald werk en onderzoekt de waarde van onbetaalde en onzichtbare arbeid en de marginalisering van degenen die deze arbeid verrichten.
Antye Guenther, oorspronkelijk afkomstig uit Oost-Duitsland, werkt als beeldend kunstenaar en kunstenaar-onderzoeker. In haar op praktijkgestuurde PhD onderzoekt ze samen met anderen visualisaties van software voor biometrische gegevens, waarbij ze kijkt naar welke hiërarchieën, normen en ideologieën er zijn ingebouwd in de onderliggende 3D-beeldvormingspraktijken. Guenther is zeer geïnteresseerd in het verkennen van niet-digitale onderzoeksmethoden om krachtige digitale systemen uit te dagen. Ze brengt haar keramische praktijk in spanning met data en softwareregimes en ontwikkelt het performatieve alter ego van de fabelachtige DATA DIVA als een oogverblindend onderzoeksinstrument.
Deze programmareeks valt onder de onderzoekslijn Homebrewing van Varia en wordt ondersteund door het Stimuleringsfonds Creatieve Industrie.