home over
 • varia komt in vele vormen:
 •  mailinglijst
 •  RSS feed
 • Nederlands
 • English

 • RecycleReduceReuse and waar is Repair Workshop (vol)
  2018-11-22 10:00:00
  Gepubliceerd op 22 November 2018

  In de afgelopen paar eeuwen hebben snelle veranderingen in technologie, economische fluctuatie, technologische vervanging en geplande veroudering geleid tot een snelgroeiend overschot aan (elektronisch) afval over de hele wereld. Er is een eveneens groeiende vraag ontstaan voor het opnieuw gebruiken, repareren, verwijderen en bergen van dit materiaal, waarbij verschillende methoden worden toegepast die elk hun eigen impact hebben op de economie en het milieu. Hieruit vloeien enkele relevante vragen:

  • Welke waarden construeren onze hedendaagse houding tegenover afval?
  • Is het misschien een obsessie met nuttigheid?
  • Wat zijn de artistieke verdiensten van reparatie?

  In deze workshop, georganiseerd door Yoana Buzova en Niek Hilkmann, zullen we de implicaties van de recycling van (elektronisch) afval bekijken. Dit gebeurt in een praktische workshop waarin we plaatsen bezoeken waar 'afval' wordt verzameld om vervolgens het concept van reparatie en recyclage op zijn kop zet. Uitgaande van het idee dat nutteloosheid, net als een haiku-gedicht, een bepaald subversief potentieel bevat, zullen we een gebruiksvoorwerp reparen tot iets volkomen nutteloos.

  Varia curriculum

  Deze workshop is georganiseerd in het kader van de allereerste reeks van het Varia-curriculum, ontwikkeld in samenwerking met de 3ejaars minor "Hacking" van 'Autonomous Practices' van de Willem de Kooning Academie (WdKA) in Rotterdam.

  Het curriculum is een doorlopende reeks workshops waarin deelnemers kennis maken met de technische, theoretische en methodologische vaardigheden die aan de basis staan van de verschillende praktijken die binnen Varia leven. Dit zijn korte intensieve masterclasses of workshops die erop gericht zijn op hoog niveau inleidingen te geven die kunnen dienen als basis voor verdere verkenningen.

  Wil je meedoen aan deze workshop? Stuur ons een korte e-mail op het e-mailadres info[a]varia.zone voor 19 november! Deze workshop is vol.

  Varia, Gouwstraat 3 (Rotterdam Charlois)
  Donderdag, 22 November, 10:00h - 18:00h (lunch tussen 13:00h en 14:00h)
  💶 50 euro (koffie, thee en koek inbegrepen)
  💬* De voertaal van deze workshop is Engels

  * Geldgebrek kan geen deelname uitsluiten. Neem contact met ons op om de mogelijkheden te bespreken (info[a]varia.zone).