Beste lezer,
Wederom zijn wij op zoek naar nieuwe leden voor onze projectruimte, Varia. Op het moment dat je dit leest weet je vast al iets over ons. Wij zijn een zelfgeorganiseerde groep die een ruimte heeft in Charlois en evenementen organiseert rondom alledaagse technologie, onderzoek doet en samen dingen uitprobeert. Je kunt hier meer lezen: https://varia.zone/pages/about.html
Wil je lid worden van Varia? Zo ja, dan nodigen wij jou uit om je interesses te delen door contact met ons op te nemen via e-mail.
Ten eerste zouden we een (korte) introductie willen lezen over wie je bent en wat voor praktijk je hebt. Wellicht ben je een bekende van sommige Varia leden, andere leden kennen jou misschien nog niet. Hiervoor hebben we de volgende vragen opgesteld:
- Waarom wil je lid worden van Varia?
- Wat betekent alledaagse technologie voor jou?
- Heb je een activiteit in gedachten die je bij Varia zou willen ontwikkelen?
- Is er een actuele activiteit bij Varia waaraan je zou willen bijdragen, of waaraan je reeds hebt bijgedragen?
Voordat je deze vragen beantwoordt, kun je een aantal van onze lidmaatschapsrichtlijnen bekijken. Hierin staan verwachtingen, taken en de manieren waarop we samenwerken.
Leden van Varia :
- zijn actief in een workgroup (schatting: 1-2 uur per week, 4-8 uur per maand)
- zijn in staat om de maandelijkse membermeeting bij te wonen (momenteel 1e woensdag van de maand, diner 18:00 - 18:30 en meeting 18:30 - 20u)
- bijdragen aan het common fund met de kwartaallidmaatschapskosten (momenteel €127 EUR)
- kunnen deelnemen aan de cleaning rota
- zijn gevestigd in Rotterdam of in de buurt om fysiek meetings en werksessies bij te wonen
Varia is op een niet-hiërarchische manier georganiseerd. We werken via werkgroepen. Op het moment onderverdeeld in de volgende workgroups: Finance, Space, Infrastructure, Communication en Mediation. De taal die door de alle leden wordt gesproken is Engels, maar we verwelkomen verschillende talen in de ruimte, en zijn we blij met meer activiteiten en communicatie in het Nederlands.
Het publieke programma van Varia voor de komende twee jaar, Seasonal Computing - Collective Rhythms for Resourcefulness en bestaat uit drie lopende onderzoeksrichtingen: Access, Counter-Coloniality en Homebrewing. De Access richting werkt met het idee dat publieke ervaringen meervoudig zijn. Daarnaast wil het de verschillende behoeften en contexten van diverse doelgroepen vieren. De Counter Coloniality richting wil de onrechtvaardigheden van extractieve processen en culturele hegemonie zichtbaar maken, of het nu gaat om grondstoffen, arbeid of cultureel geheugen. Ook wil het de valse ideeën over onbeperkte groei aanvechten. De Homebrewing richting wil alternatieve inzichten creëren over de technologieën die we gebruiken. Door gezamenlijk te experimenteren met zelfgemaakte DIY/DIWO-materialen en zogenaamde 'amateuristische' technieken. Maar ook door de stedelijke natuur te verkennen en door onze gemeenschappelijke kennis te verzamelen in handleidingen, strategieën en almanakken.
Er worden ook andere openbare programma's georganiseerd, mocht je iets anders willen voorstellen.
Wij zijn benieuwd naar uw ideeën voor de werkgroepen, de onderzoeksrichtingen en/of iets anders.
Leden zorgen goed voor de ruimte, elkaar en de bezoekers (voor meer informatie zie onze Code of Conduct). We streven ernaar een veilige omgeving te creëren voor mensen uit traditioneel ondervertegenwoordigde groepen. Dit betekent dat we rekening houden met onze interactiemethoden, maar ook proactief zijn wanneer er onveilige situaties ontstaan. Elk lid heeft een eigen sleutel, kan de ruimte gebruiken en evenementen organiseren, waarbij rekening wordt gehouden met de collectieve doelen van Varia en de omgeving. De kwartaalvergoeding die de leden betalen wordt momenteel gebruikt om huur, rekeningen, infrastructuur en andere collectieve voorzieningen te betalen.
We zijn momenteel 12 leden, met een achtergrond in kunst, design, educatie, organiseren, software studies, programmeren, muziek, koken, lesgeven, medicatie en mediatheorie. Binnen Varia gebruiken en ontwikkelen we free softwaretools. De afgelopen zeven jaar heeft Varia geëxperimenteerd met het werk van het opereren als een culturele organisatie buiten de grenzen van Big Tech-technologieën. Dit komt voort uit een gedeelde politieke houding tegen "extractieve-raciale-kapitalistische-aarde-schadende technologie" - en het proberen om mensen, en meer dan mensen, weer centraal te stellen.
Nieuwe leden zullen deelnemen aan de gezamenlijke werking van Varia, (in de ruime zin) collectieve infrastructuren ontwikkelen of onderhouden, en hun visie op alledaagse technologie inbrengen.
Om ons te bereiken, stuur je ons vóór zondag 5 januari een e-mail met als onderwerp [ lidmaatschap ]. Je kunt ons ook een spraakopname of video van maximaal 5 minuten sturen, als je dat prettiger vindt communiceren.
Wij zullen bijeenkomen om een collectief besluit te nemen en komen daar op woensdag 8 januari op terug. Wij streven ernaar om binnen 2 weken contact met je op te nemen.
Voor Varia is de huidige cultuur van samenwerking en het delen van de ruimte cruciaal, dus er is volledige consensus nodig om nieuwe leden te accepteren. Zodra we het eens zijn, kunnen nieuwe leden toetreden voor een verlengde kennismakingsperiode waarvan we de lengte in samenspraak zullen beslissen. Het doel van de kennismakingstijd is om iedereen zich op zijn gemak te laten voelen in ons gezamenlijke ritme.
Nogmaals bedankt, heel graag tot ziens!
Van harte, Varia peeps
Datum: zondag 5 januari
Tijd: 07:00 - 23:59 CET
Locatie: Varia (Gouwstraat 3, Rotterdam)