De workshop bestaat uit een mix van tutorials, praktische oefeningen en discussies, waarbij de volgende vragen centraal zullen staan:
- Wat zijn de functies van DAAP?
- Hoe organiseer je een collectie in de DAAP database?
- Welke ethische uitdagingen kom je tegen wanneer je werkt met (vaak opzettelijk) moeilijk-te-catalogiseren materiaal?
- Hoe gaat DAAP om met deze uitdagingen?
- Welke rol speelt Linked Open Data hierbij?
- Hoe maak je een account aan in de DAAP database van het archief?
De workshop bestaat uit twee sessies van twee uur, met daartussen een lunchpauze van één uur.
Wil je deelnemen aan de praktische oefeningen? Neem dan een laptop mee, op smartphones en tablets e.d. kan je het archief niet aanpassen, resultaten bekijken kan wel. Neem ook een paar kunstenaarspublicaties mee die je wilt catalogiseren (bijvoorbeeld een eigen uitgaven of publicatie). Om mee te doen, heb je geen specifieke voorkennis nodig van archieven, databases of content management systemen.
RSVP:
Deelname is gratis en open voor iedereen, maar er zijn een beperkt aantal plaatsen. Stuur een korte mail om zeker te zijn van een plekje naar het volgende adres: daap.community@disroot.org (zet 'VARIA RSVP' in het onderwerp).
De workshop wordt gehost door Lozana Rossenova, verantwoordelijk voor de technische kant van het DAAP-project, in samenwerking met Joana Chicau en Sofia Boschat-Thorez. Joana en Julie zijn beiden lid van Varia en hebben meegewerkt aan het DAAP project.
Over DAAP:
DAAP is een project dat is opgezet door kunstenaarsorganisatie Banner Repeater uit Londen met steun van Wikimedia UK. DAAP wil de politiek van traditionele archieven uitdagen, en formuleert vragen rondom inclusie en toegankelijkheid, vanuit een postkoloniaal-, kritisch gender- en LGBTQI-perspectief. Het doel van DAAP is naast feitelijke data ook anekdotisch materiaal en meervoudige perspectieven centraal te stellen bij het maken van een archief. DAAP gebruikt hiervoor de functies van een wiki. Dit betekent dat gebruikers zelf kunnen kiezen hoe ze hun eigen materiaal kunnen uploaden en catalogiseren. Gebruikers kunnen daarnaast hun relatie tot deze items beschrijven en formuleren hoe het materiaal gebruikt kan worden door anderen.
Datum: zondag 29 Mei 2022
Tijd: 11:00u - 16:00u CET
Locatie: Varia (Gouwstraat 3, Rotterdam)
Dit project is mede mogelijk gemaakt door de steun van het Stimuleringsfonds Creatieve Industrie.