home over
 • varia komt in vele vormen:
 •  mailinglijst
 •  RSS feed
 • Nederlands
 • English

 • Colonial Infrastructures Worksession met Yasmine Boudiaf en filmvertoning met Riar Rizaldi, Simnikiwe Buhlungu en Tessa Mars
  2023-10-27 10:30:00
  Gepubliceerd op 27 oktober 2023

  Datum: Vrijdag, 27 Oktober 2023

  Tijd: 10:30 - 16:30 (gratis lunch voor deelnemers)

  Filmvertoning: 17:00 - 18:30

  Locatie: Varia (Gouwstraat 3, Rotterdam)

  Deelname: stuur een email naar info@varia.zone met [colonial infrastructures] als onderwerp

  Opmerking: Tijdens deze sessie is Engels de voertaal

  Deze werksessie is bedoeld als collectief leermoment om onzichtbare, koloniale mechanismen van hiërarchie en onderdrukking, die heersen in alledaagse communicatietechnologieën, maar vaak moeilijk te begrijpen zijn, tastbaar te maken.

  Op deze dag worden we vergezeld door creatief technoloog en onderzoeker Yasmine Boudiaf. In de ochtend presenteert Yasmine een reeks artistieke onderzoeksprojecten die culturele (dis)connecties in de tijd en geografie onderzoeken met behulp van AI en antikoloniale methoden. Als Algerijnse en creatief technologe onderzoekt Yasmine hoe zij en andere ontheemde volkeren opnieuw contact kunnen maken met immaterieel erfgoed, gedeelde culturele herinneringen kunnen doen herleven en contextualiseren en nieuwe collectieve benaderingen van AI kunnen ontwikkelen. Deze presentatie belicht drie van Yasmine's huidige projecten: 1) Een Algerijns Techno-Ritueel; hoe kan auto-ethnografische visuele kunst worden gemaakt zonder de koloniale blik te reproduceren? 2) Mediterranean Hand Gestures; dit interactieve project gebruikt een camera om handgebaren te detecteren en audio om corresponderende verbale geluiden te produceren. 3) AI Justice Matrix: The Futility of Policy Craft; een online platform en collaboratief auteurschapsproject dat uitnodigt tot perspectieven van mensen uit de praktijk die zich bezighouden met onze relatie met technologie.

  In de namiddag zullen we thema's uit de presentatie onderzoeken aan de hand van 2D luisterstructuren die Yasmine ontwikkelde als hulpmiddelen voor collectieve verbeelding. Terwijl ideeën door deze structuren reizen, verandert de aard van deze ideeën en wordt de output bepaald in de commons.

  Onze werksessie wordt afgesloten met een selectie kunstenaarsfilms die inspelen op de thema's van de dag. We zullen onder andere 'Fossilis' van Riar Rizaldi, en 'How Many _ _ Does It Take?' van Simnikiwe Buhlungu en Tessa Mars bekijken.

  "What separates the Earth, mind, body and machines? 'Probably nothing' argued a future archaeologist.

  A glimpse into the far future: in search of the ultimate truth about the past, meditates with her brain-machine interface of a crude neural network, machine learning and virtual world-building, a paleo-media-ontologist—with the help of a researcher—digs and scavenging the imagination of the past to recontextualise and reflect what it is called fossil relic in their time; a mountain of invisible electronic waste buried in a tropical landscape of the South." [Fossilis]

  Geïnspireerd door Not In Between, een hoofdstuk in Fred Moten's boek Black and Blur (2017), vertelt 'How Many _ _ Does It Take?' het verhaal van Dédée Bazile, een heldin in Haïti, en Imvo Zabanstundu, een krant in Zuid-Afrika. Dit videogesprek tussen de kunstenaars documenteert een geschiedenis van emancipatoire politiek in Haïti en Zuid-Afrika. Beide verslagen zijn op hun eigen manier 'vertraagde reacties'. Hoewel de geschiedenissen die de kunstenaars vertellen verschillen, zijn er ook overeenkomsten. Zo vertellen ze bijvoorbeeld allebei hoe hun persoonlijke geschiedenis hun artistieke praktijk heeft gevormd.

  bios

  Yasmine is een Algerijnse creatieve technologe en onderzoekster die in Londen woont. Ze is lid van de Royal Society of Arts en het Ada Lovelace Institute en werd erkend als een van de '100 Brilliant Women in AI Ethics 2022'. Haar projecten onderzoeken de impact van nieuwe technologieën op het culturele leven. Momenteel ontwikkelt ze een reeks artistieke onderzoeksprojecten waarin ze culturele (dis)connecties in tijd en geografie onderzoekt met behulp van AI en antikoloniale methodologieën.

  Riar Rizaldi werkt als kunstenaar en filmmaker. Hij werkt voornamelijk met het medium bewegend beeld en geluid, zowel in de black-box van de bioscoop als in ruimtelijke presentatie als installatie.

  Simnikiwe Buhlungu is geboren in Johannesburg, Zuid-Afrika, en woont momenteel in Amsterdam, waar ze onlangs een tweejarige residentie aan de Rijksakademie heeft voltooid. Ze heeft een BA in Fine Art van de Universiteit van de Witwatersrand in Joburg. Met haar solowerk en het collectief Title in Transgression, dat ze mede oprichtte, navigeert ze door persoonlijke, transgenerationele en sociaal-historische verhalen via gedrukte en op tekst gebaseerde media die vaak zintuiglijke, video-, geluids- en installatievormen aannemen.

  Tessa Mars (1985) is een Haïtiaanse beeldend kunstenaar die geboren en getogen is in Port-au-Prince. In 2006 voltooide ze een bachelor in beeldende kunst aan de universiteit van Rennes 2 in Frankrijk, waarna ze terugkeerde om in Haïti te wonen en te werken. Tessa Mars is alumnus van de Rijksakademie Van Beeldende Kunsten (2020-2022). Ze woont momenteel in Puerto Rico.

  De werksessie wordt georganiseerd door Sofia Boschat-Thorez en amy pickles.

  [alt text] poster is een collage van gescande schelpen, een diagram van de werking van een oor, een grafische voorstelling van een database met de termen 'user' en 'system administrator' en twee luisterstructuren van Yasmine Boudiaf: 'epistemologies' en 'deep fissures'. De titel colonial infrastructures is bovenaan geschreven en twee keer in paren over elkaar heen gelegd. Elke laag van de collage is transparant en de kleuren zijn omgekeerd.


  Dit project is mede mogelijk gemaakt door de steun van het Stimuleringsfonds Creatieve Industrie.