home over
 • varia komt in vele vormen:
 •  mailinglijst
 •  RSS feed
 • Nederlands
 • English

 • The User Condition #02 - Met Brendan Howell
  2021-05-17 18:00:00
  Gepubliceerd op 10 May 2021

  Het is tijd voor de tweede editie van The User Condition! Op 10 mei zal kunstenaar en aarzelend technicus Brendan Howell in gesprek gaan met ontwerper zonder kwaliteiten Silvio Lorusso over — onheilspellende soundtrack — N E T S T A L G I A.

  Eulogieën op MySpace, trots zijn op pure HTML, RetroPie consoles, Geocities herstarts, Winamp-geïnspireerde draagbare MP3-spelers, "brutalist" webdesign, herontdekte vergeten media, Stranger Things-achtige series, filologisch correcte CRT TV pixel art-vertalingen, LEGO-steen ASMR, etc.

  Het is overduidelijk dat we in een tijd leven van nostalgie naar het avontuurlijke web van weleer, het gouwe ouwe computer bestaan, met haar eindeloos lange dagen vol videospelletjes. Maar wat was daar ook alweer zo bijzonder aan? Waar verlangen we naar terug? Zijn we vastgeroest en blind voor nieuwe ervaringen? Of stamt dit verlangen naar het verleden uit een diepere wens om verloren waarden opnieuw toe te passen in de toekomst?

  Het werk van Svetlana Boym en Mark Fisher zal een uitgangspunt zijn voor Howell en Lorusso om de huidige opwelling van netstalgia te duiden. Ze zullen proberen de toekomst die in het verleden versloten ligt te ontaarden, een toekomst die nooit mocht zijn en hier nu toch is, opdoemend in de vorm van een verre MIDI melodie.

  Brendan Howell (1976) groeide op in Manchester (CT) in de Verenigde Staten. Hij is zowel kunstenaar als aarzelend technicus en werkte aan verschillende software projecten en interactieve electronische interventies. Hij woont in Berlijn (Duitsland) maar is veel te vinden in Braunschweig voor zijn docentenpositie aan de Hochschule für Bildende Künste of in Hacksneck, Virginia in de Verenigde Staten om van het plattelandsleven te genieten met zijn schoonfamilie. http://www.wintermute.org/brendan/

  Silvio Lorusso is een schrijver, kunstenaar en ontwerper wonend in Rotterdam. In 2018 publiceerde hij zijn eerste boek Entreprecariat. Hij is universitair docent en vice-directeur van het Centre of Other Worlds aan de Lusófona universiteit in Lissabon. Lorusso heeft een Ph.D. in Design Sciences van de Iuav universiteit in Venetië. https://silviolorusso.com/

  Afbeelding: Infinite Contemporaneity Device, Brendan Howell. Foto gemaakt door Martin Genz.


  Datum: maandag 17 mei 2021
  Tijd: 18:00u - 19:00u CEST
  Locatie: Online (https://stream.vvvvvvaria.org/)


  Dit evenement wordt mogelijk gemaakt met de steun van het Stimuleringsfonds Creatieve Industrie.