home over
  • varia komt in vele vormen:
  •  mailinglijst
  •  RSS feed
  • Nederlands
  • English

  • Wet Signal Voice Gardens (launch & event)
    2020-09-29 16:00:00
    Gepubliceerd op 17 september 2020

    Naar aanleiding van de lancering van Wet Signal Voice Gardens, een on-line kunstwerk van Kari Robertson, organiseert Varia een evenement over de politiek, hierarchieen en complicaties van spraak in het digitale domein.

    Tijdens het evenement presenteert Kari Robertson haar onderzoek en lanceert ze de site, die ze samen met programeurs Luke Murphy en Cristina Cochior heeft gemaakt. Kunstenaars Amy Pickles en Cristina Cochior presenteren tevens hun workshop "Say it ain't so".


    Wet Signal Voice Gardens

    Typical vocal avatars, such as Siri, are absent of speech defects such as stutters or slips of the tongue. They do not get laryngitis, toothache or social anxiety. They almost always resemble impossibly able-bodied members of society, with limited representations of age, race, physical ability or neurodiversity.

    'Typische spraak-avatars zoals Siri hebben geen spraakaandoeningen zoals gestotter, versprekingen of gelispel. Ze krijgen ook geen laryngitis, tandpijn of plankenkoorts. Ze vertegenwoordigen daarom vrijwel altijd de meest kundige en gezonde mensen in de samenleving, waadoor leeftijd, ethniciteit, fysieke kundigheid en neurodiversiteit beperkt zijn vertegenwoordigd.'

    Wet Signal Voice Gardens is een on-line landschap waarin men stemmigheid in haar verscheidenheid en plek in de online wereld kan ervaren. Het publiek wordt uitgenodigd om in de on-line 'tuin' te spreken via de microfoon van de laptop of smartphone. De bijdragen van het publiek worden opgenomen en die opname wordt omgezet in een visuele avatar, waarbij de vorm van de avatar gebaseerd is op de attributen van de stem van de spreker, zoals toon, nuance, volume en duur. Wet Signal Voice Gardens maakt gebruikt van deze gevarieerde eigenschappen van audio om bestaande machtsverhoudingen niet te repliceren maar te ondermijnen.

    Kari Robertson werkt met tijd-gebaseerde media, voornamelijk geluid, analoge film en digitale video. Ze heeft een sci-fi kijk op subjectiviteit, waarbij ze gebruik maakt van narratieven als een manier om de soeveraniteit van onze lichamen, identiteiten en geesten om te denken als een manier om tot radicale vormen van empathie te komen.


    Say it ain't so

    'Ik zou zelfs zo ver willen gaan om te zeggen dat de natuurlijke, juiste, passende vorm van de roman die van een zak, een tas, zou kunnen zijn. Een boek bevat woorden. Worden bevatten dingen. Ze hebben betekenis. Een roman is als een medicijnenbundel, die dingen in een specifieke, krachtige relatie tot elkaar en tot ons brengt.' - The Carrier Bag Theory of Fiction, Ursula Le Guin

    Say it ain’t so is een workshop over het maken, herschikken en aankondigen van geluid-naar-stem-naar-spraak door Amy Pickles and Cristina Cochior. De workshop onderzoekt technieken die gebruikt worden in spraak-naar-text herkenning, zoals de Bag of Words techiek, en het herschikken van woorden van bepaalde auteurs door middel van scripts. Deze auters wiens woorden we zullen opvoeren zijn Anna Mendelssohn, Silvia Federici, Nina Cassian, Mary Bulcholtz, Eeke van der Wal, James Baldwin, Allison Parrish, Steven Levy, Ursula K. Le Guin, en de Dragon software.

    Amy Pickles is kunstenaar en educator. Ze leert hoe educatieve en artistieke processen in elkaar kunnen vervloeien en elkaar kunnen versterken om tot een performatieve onderzoekspraktijk te komen.

    Cristina Cochior is onderzoeker en ontwerper. Haar praktijk bestaat uit onderzoeken naar de intieme bureaucratieen van kennisorganisatie systemen en recentelijk het collectiviseren van digitale infrastructuren.


    Waar? Varia, Gouwstraat 3, Rotterdam

    Wanneer? Dinsdag 29 september, 16:00-17:00

    Het evenement wordt hier ook live gestreamd. Druk op Play om te luisteren.

    We kijken er naar uit om samen weer voorzichtig te oefenen met gezellig samen zijn! Fysiek aanwezigen zullen zoveel mogelijk worden beschermd door het nemen van enkele maatregelen: In de ruimte zijn maximaal 12 personen toegestaan met een onderlinge afstand van 1,5 meter. Handgel en maskers zijn beschikbaar. Stuur indien mogelijk vooraf een e-mail naar info@varia.zone om uw plaats te reserveren.