home over
  • varia komt in vele vormen:
  •  mailinglijst
  •  RSS feed
  • Nederlands
  • English

  • Plaintext Protocol Partyline
    2022-09-16 11:00:00
    Gepubliceerd op 14 September 2022

    In mei 2021 organiseerden we de eerste Plaintext Partyline, een tweedaags evenement dat voornamelijk gericht was op de bescheiden mogelijkheden die de starre assen van de x-y-matrix bieden. Dit om platte tekst te verkennen als een ontwerptool, medium, cultuur en methodologische beperking.

    Op vrijdag 16 en zaterdag 17 september 2022 organiseren we een vervolg: de Plaintext Protocol Partyline. Hierin willen we kijken naar (wat voor ons voelt als) een logische volgende stap; van samen ontwerpen en verkennen, naar communiceren met elkaar. Tijdens deze partyline zullen we plaintext-protocollen als communicatiemedium verkennen en ervaren.

    Wat zijn Plaintext Protocollen? Het antwoord op die vraag is niet eenvoudig. In de praktijk werken alle protocollen van de TCP/IP-stack met platte tekst. XMPP, HTTP gebruiken allemaal platte tekst voor communicatie op protocolniveau, maar de eindgebruiker krijgt een rijke tekstervaring. Wij gaan dus kijken naar protocollen die platte tekst gebruiken als hun interface. We kijken ernaar uit om samen te bespreken waarom dergelijke protocollen dringend moeten worden onderzocht.

    De shortlist van Plaintext Protocals die we momeneel onderzoeken ter voorbereiding van deze partyline zijn:

    • Gopher (je browst in lynx of vf1 of een andere gopherclient, alle tekst is duidelijk, er is zelfs geen kleur)
    • Telnet (een toepassingsprotocol dat op internet of lokaal netwerk wordt gebruikt om een ​​bi-directionele interactieve tekstgeoriënteerde communicatiefaciliteit te bieden met behulp van een virtuele terminalverbinding.)
    • SSH (je hebt talloze opties om dingen met bestanden te doen via SSH, maar de daadwerkelijke omgeving is in platte tekst)
    • Gemini (een nieuw protocol, technisch gezien niet 100% platte tekst, aangezien sommige clients kleinere en grotere lettergroottes kunnen weergeven)

    Er zijn nog vele andere opties, vooral op het gebied van oudere computersystemen. Als je zelf aan een specifiek leesbare tekstprotocol werkt, kunnen we die aan de lijst toevoegen!

    Enkele zaken die al naar voren kwamen met betrekking tot deze protocollen:

    We nodigen deelnemers uit om deel te nemen aan dit tweedaagse semi-gestructureerde collectieve leermoment. Concreet brengen we een scala aan zaken op tafel die op een collectieve manier kunnen worden verkend en besproken. Technische ervaring met Plaintext is niet vereist, maar nieuwsgierigheid om dit te verkennen wel.

    Heb je interesse om deel te nemen aan deze Partyline? Stuur dan voor 1 september 2022 12 september 2022 een e-mail naar info@varia.zone met [plaintext protocols] als onderwerp. We zoeken een groep van 8-10 mensen die het leuk vinden om protocollen te verkennen (ook in niet-technische zin) en die enthousiast worden van Plaintext of andere vormen van low tech communicatie. Om het beste uit de Plaintext Protocol Partyline te halen, is aanwezigheid op beide dagen belangrijk. De Plaintext Protocol Partyline wordt georganiseerd door Danny Thirthdas-van der Kleij en Manetta Berends.

    Volg onze log om een ​​glimp op te vangen van de voorbereidingen, en de vorige editie van deze partyline: https://vvvvvvaria.org/logs/x-y/

    Datum: vrijdag 16 + zaterdag 17 september (2022)
    Tijd: 11:00-13:00 + 14:00-16:00 op beide dagen
    Locatie: Varia (Gouwstraat 3, Rotterdam)

    *Partylines zijn twee semi-gestructureerde collectieve leermomenten die één dag duren. De naam is gebaseerd op lokale telefooncircuits tussen buren, die het mogelijk maakten om op een collectief gesprek af te stemmen. Deze zogenaamde "partylines" werden al snel een bron van vermaak; een plek waar roddels werden gedeeld, maar waar ook noodgevallen mee konden worden gecommuniceerd. De gezellige en gemeenschappelijke functie van de historische partylines is wat ons inspireerde tot het organiseren van 5 thematische partylines in het 2022 programma van Varia.


    Dit project wordt ondersteund door het Stimuleringsfonds Creatieve Industrie.