home over
 • varia komt in vele vormen:
 •  mailinglijst
 •  RSS feed
 • Nederlands
 • English

 • Hold & Release Partyline
  2022-06-10 11:00:00
  Gepubliceerd op 11 June 2022

  Calibre (ka la buh, NIET ka lee bra), de open-source ebook manager (https://calibre-ebook.com), blijft populair onder amateurbibliothecarissen en digitale bibliotheken. In de loop van de tijd werd de software aangevuld met vele nieuwe functies en plugins. Tijdens dit evenement willen we de digitale bibliotheek opnieuw beschouwen als een uitbreidbare ruimte, en teruggaan naar het oorspronkelijke idee van de digitale bibliotheek als een generatieve en sociale omgeving.

  We willen de tijd nemen om na te denken over het vasthouden ("hold") en loslaten ("release") van kennis in bibliotheeksystemen; een plek waar boeken of andere documenten worden vastgehouden, maar die tegelijkertijd ook kan functioneren om kennis te genereren en opnieuw los te laten. In plaats van aan/uit-schakelaars, waar loslaten begint waar vasthouden eindigt en vice versa, benaderen we deze begrippen als parameters die ons in staat stellen te denken langs een as waarlangs het mogelijk is om tegelijkertijd vast te houden én los te laten. Tot nu toe verstaan we onder vasthouden: bezitten, opeisen, wachten, verklaren en structureren. Loslaten zou kunnen zijn: bevrijden, lekken, uitgeven, vrijgeven en opeenvolgen.

  Concreet willen we gedurende twee dagen aan de slag gaan met software voor digitale bibliotheken, te beginnen met Calibre. Door middel van een reeks praktische oefeningen zullen we analoge, digitale en sociale interfaces tussen tekst en lezer onderzoeken. We gaan met een collectie door Varia verzamelde zines aan de slag om mogelijke uitbreidbare bibliotheeksystemen voor te ontwikkelen.

  Wil je deel nemen aan deze Partyline? Stuur dan voor 31 mei 2022 8 juni 2022 (aan het eind van de dag) een email naar info@varia.zone met [hold and release] in het onderwerp. We zijn op zoek naar een groep van 8-10 mensen die plezier haalt uit het werken met bibliotheeksystemen, en/of interesse hebben in het structureren van digitale bestanden. Om het beste uit de Hold & Release Partyline* te halen, is aanwezigheid op allebei de dagen belangrijk. De Hold & Release Partyline wordt georganiseerd door Manetta Berends en Simon Browne.

  Volg onze log om de voorbereidingen te volgen: https://vvvvvvaria.org/logs/hold-and-release/

  Datum: vrijdag 10 + zaterdag 11 juni, 2022
  Tijd: 11:00-13:00 + 14:00-16:00 op beide dagen
  Locatie: Varia (Gouwstraat 3, Rotterdam)

  *Partylines zijn tweedaagse semi-gestructureerde collectieve leersituaties. De naam is geïnspireerd op lokale telefoonsystemen die het voor buren mogelijk maakten om deel te nemen aan een collectief telefoongesprek. Deze zogenaamde "partylines" werden al snel een bron van vermaak; een plek waar roddels werden uitgewisseld, maar ook waar noodgevallen werden doorgegeven. De gezellige en gemeenschappelijke functie van de historische partylines is wat ons geïnspireerd heeft om in 2022 vijf thematische partylines te organiseren in het programma van Varia.  Dit project is mede mogelijk gemaakt door de steun van het Stimuleringsfonds Creatieve Industrie.