home over
 • varia komt in vele vormen:
 •  mailinglijst
 •  RSS feed
 • Nederlands
 • English

 • Feminist Hack Meetings #6 - Hoe zit het met toegankelijkheid?
  2022-06-04 11:00:00
  Gepubliceerd op 08 June 2022

  Deze FHM sessie is bedoeld om de toegankelijkheid van online domeinen te heroverwegen. De sessie bestaat uit twee delen, eerst een guest talk genaamd 'Shapeshifting Dreams: Practicing Towards Accessible Institutions' van kunstenaar-ontwerpduo MELT, die hun onderzoek en praktijk rond toegankelijkheid delen. Na deze presentatie gaan we verder met een hands-on workshop. Hierin experimenteren we met tools en benaderingen die ons bewegen naar meer inclusieve manieren van samenzijn in online en hybride ruimtes.

  Onze gasten - MELT - zullen online deelnemen. Als deelnemer bent u van harte welkom om persoonlijk - in Varia - aanwezig te zijn, maar u kunt ook online deelnemen. De geplande oefeningen kunnen zowel in Varia en/of via het scherm gedaan worden.

  Hieronder meer details over wat we zullen doen en leren.

  Shapeshifting Dreams: Practicing Towards Accessible Institutions

  Een ronde poel van vloeistoffen bevat meerdere met elkaar verstrengelde draden die over elkaar heen drijven en met elkaar verstrikt raken. In de warboel drijven de woorden "Collective Body", "Server", "Institution", "Access", "Email" en "Archive", elk geschreven in een verlicht schrift.

  In hun lezing bespreekt MELT hun lopende project Access Server, reflecterend op hun recente engagement met een beurs aan Het Nieuwe Instituut. Access Server is een e-mailserver die toegangsverzoeken van gehandicapten aan instellingen anonimiseert, verzamelt en financieel compenseert. De lezing omvat: disability justice en andere theoretische kaders waarmee Access Server werkt en waarop het voortbouwt; het engagement met de instelling waar MELT zijn fellowship deed; de moeilijkheden en mogelijkheden die dit aan het licht bracht en hun opkomende praktijk van dromen over toegankelijke instellingen. Zoveel dingen worden moeilijk gemaakt door Structureel 'ableism'. Dromen van, en plannen maken voor toegankelijke instellingen is één manier waarop we toewerken naar een alternatief, waar vreugdevolle en plezierige toegankelijkheid centraal staat.

  Bio
  MELT (Ren Loren Britton & Isabel Paehr) bestudeert en experimenteert met vormveranderende processen als ze technologieën, zintuiglijke media en pedagogieën ontmoeten in een opwarmende wereld. Meltionary (afgeleid van "woordenboek"), is een groeiende verzameling van kunst-ontwerp-onderzoek engagementen die vragen oproept rond materiële transformaties naast impulsen van trans* feminisme en Disability Justice. Smelten als een caleidoscoopachtig fenomeen raakt aan meerdere onderwerpen tegelijk: klimaatverandering, het potentieel voor politieke herformuleringen, verandering in de tijd en materiële transformatie. MELT deelt werk in de vorm van video's, installaties, websites, lezingen, workshops en cursussen.

  Voor het tweede deel van de sessie zullen we oefeningen doen uit het project Alt Text as Poetry, https://alt-text-as-poetry.net/ door Shannon en Bojana. Het bestaat uit het bewerken van afbeeldingen voor verschillende manieren van kijken; het toevoegen van alt-tekst aan afbeeldingen (een tekst bijschrift om de scène in een afbeelding te beschrijven); en het maken van verschillende soorten tekst- en geluidsopnames van stukken tekst die gebruikt kunnen worden voor schermlezers of beluisterd kunnen worden in verschillende contexten.

  Deelnemers zijn welkom om met hun eigen materiaal te werken - misschien van je eigen website of online aanwezigheid - terwijl we ook kunnen experimenteren met de zine bibliotheek binnen Varia, die we kunnen gebruiken als bronnen waarvan de toegang verbeterd kan worden. Experimenterend met onze DIY Varia geluidscabine, zullen we geluidsopnames uitproberen om sonische edities te maken van de feministische zines in de ruimte, ze te vertalen in verschillende talen, of te werken met ander gedrukt materiaal dat je hardop zou willen uitspreken.

  We hopen dat deze workshop bedoeld is voor mensen die in het digitale domein werken en die meer willen leren over hoe hun werk- (en leef-) omgeving toegankelijker en inclusiever kan zijn. Het is een FHM om samen te leren, en diep na te denken over een onderwerp dat aandacht verdient.

  Toegang
  Deze vergadering zal in het Engels worden gehouden.
  Eerste deel: De online lezing van MELT zal worden opgenomen zodat asynchrone betrokkenheid mogelijk zal zijn. De toespraak zal automatisch gesloten bijschriften bevatten.
  Tweede deel: De sessie zal hybride zijn, in Varia en online in een link die we via e-mail aan de deelnemers zullen sturen. De sessie wordt niet opgenomen.
  FHM zal tekst, beeld (met alt tekst) en audio documentatie delen voor alle deelnemers na de workshop.
  Voor mensen die in Varia komen, is er een genderneutraal toilet op de begane grond van de ruimte en is er gratis kraanwater beschikbaar. Het geluidsniveau kan soms hoog zijn omdat we verbinding maken met de online menigte en audio-opnames maken. Kijk voor meer informatie bij de toegankelijkheidsbeschrijving van de ruimte op https://varia.zone/en/pages/accessibility.html en neem gerust contact op met fhm@varia.zone voor informatie als je meer wilt weten.


  Stuur een e-mail naar fhm@varia.zone om je te registreren voor dit evenement, met de naam van het evenement in de onderwerpregel.


  Datum: Zaterdag 4 juni 2022
  Tijd: 11:00 tot 14:00 CEST
  Locatie: Varia (Gouwstraat 3, Rotterdam) & Online (link binnenkort)
  Opmerking: Deze sessie wordt gehouden in het Engels.

  Een gegenereerde FHM poster. Aan de linkerkant staan verticaal de woorden "Feminist", "Hack", "Meetings". Aan de rechterkant een tekst die luidt, How about access? Gastpraatje van MELT. 4 juni 2022, 11:00 tot 14:00, Varia. De poster bevat een afbeelding van MELT met een donkere cirkel waarbinnen gekleurde lijnen als slierten zijn aangebracht, met de handgeschreven woorden "Collectief orgaan", "Server", "Instelling", "Toegang", "E-mail" en "Archief".


  Stimulerings fonds creatieve industrie

  Dit evenement is mede mogelijk gemaakt door de steun van het Stimuleringsfonds Creatieve Industrie.